Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
7/10/24
Bartiméus: 'Slimme verlichting voor cliënten met een visuele beperking'
Industrie
Bartiméus is een landelijke zorgorganisatie voor mensen met een visuele beperking. Rijkaart Elektrotechniek verving hun oude verlichting door het slimme Signify Interact Pro systeem. Projectleider Aschwin Willemsen vertelt over de specifieke randvoorwaarden van dit bijzondere project, zowel qua verlichting als logistiek. Dick de Regt, accountmanager bij Signify en Tim Gruiters, accountmanager bij Rexel, brengen ook hun expertise in.

Navigeren op contouren

Rijkaart Elektrotechniek is specialist in de zorgsector. Aschwin: “Ongeveer de helft van onze klanten komt uit de zorg. Daar spelen vaak specifieke projecteisen. Ook Bartiméus stelt, als zorginstelling voor mensen met een visuele en soms ook een lichamelijke of geestelijke beperking, speciale eisen aan de verlichting. Ze hebben zelfs lichtfysici in dienst, die de eigenschappen van de verlichting en het armatuur doormeten. Met name de ugr- waarde, oftewel: de mate van verblinding, is belangrijk. Veel cliënten van Bartiméus hebben minder dan 10% zicht. Zij navigeren op contouren. Te felle verlichting vervaagt die contouren, waardoor zij helemaal niks meer zien.”

Duurzamer, slimmer en flexibeler

Op twee van de drie zorgterreinen van Bartiméus verving Rijkaart de oude TL- of PL-lampen door Signify Interact Pro verlichting. Deze LED verlichting verduurzaamt de panden, is slimmer én flexibeler. Dick legt uit: ”Het Interact Pro systeem wordt draadloos aangestuurd. Zonder extra draden te trekken, maak je van een lichtpunt met een gewone aan/uit-schakelaar eenvoudig een slim verlichtingssysteem. Alleen het armatuur hoeft vervangen te worden. Door de slimme hardware in de lamp kun je hem daarna met een draadloze dimmer of een app op je telefoon of tablet bedienen en helemaal naar wens instellen.”

“Flexibiliteit is belangrijk voor een instelling als Bartiméus”, vult Aschwin aan. “Naast een diagnostisch centrum zijn er op de terreinen ook zorgwoningen, dagbesteding en onderwijs. Voor scholen is het bijvoorbeeld ideaal om de lichtsterkte steeds aan te kunnen passen aan de leerlingen in de klas. Ook in de zorgwoningen stellen wisselende bewoners steeds andere eisen aan de verlichting. Nu is dat, zonder een hele verbouwing, eenvoudig in te stellen.”

"Als logistiek partner heeft Rexel ervoor gezorgd dat alle pallets op het juiste moment op de juiste plaats zijn geleverd."

Signify LED verlichting

De Interact Pro verlichting van Signify heeft volgens Aschwin nog een aantal voordelen voor slechtziende gebruikers. “De nieuwe schakelaars zijn voor hen heel prettig, omdat ze die voelen en horen klikken. Daarnaast heeft het systeem een ‘soft start’. Bij één keer indrukken, gaat het licht helemaal aan. Houd je de knop ingedrukt, dan gaat de lichtsterkte geleidelijk van 0 naar 100%. Het voorkomt verblinding als de cliënten langzaam aan het licht kunnen wennen.”

Op het juiste moment op de juiste plek

Rijkaart Elektrotechniek is halverwege 2023 met dit project begonnen. Inmiddels zijn er bijna 7.000 nieuwe armaturen geplaatst. Tim: “Die zijn door Signify op ruim 300 pallets geleverd. Als logistiek partner heeft Rexel via haar externe Bouwhub in Utrecht ervoor gezorgd dat alle pallets op het juiste moment op de juiste plaats zijn geleverd.”

“Op zo’n grote schaal coderen en per project op maat leveren, laat Signify graag aan een gespecialiseerde partij als Rexel over”, vult Dick aan. Aschwin: “Op het terrein van Bartiméus moest alles goed georganiseerd zijn. Er staan twee zeecontainers voor de opslag van armaturen en verschillende containers voor circulaire afvalstromen. Met een beperkte ruimte en zeker met visueel beperkte mensen kan daar niets in de weg staan.”

"Wisselende bewoners stellen steeds andere eisen aan de verlichting. Nu is dat, zonder een hele verbouwing, eenvoudig in te stellen."

Verlichting eenvoudig naar wens aan te passen

Na oplevering verzorgd Rijkaart een duidelijke instructie. “Dan leggen we de gebruikers direct uit hoe het systeem en de bediening werkt”, vertelt Aschwin. “Als je verouderde verlichting gewend bent, lijkt nieuwe verlichting vaak fel. Dat went meestal snel, maar mocht het nodig zijn dan pas je dit systeem eenvoudig aan. Op de gangen is de verlichting bijvoorbeeld niet standaard te dimmen. Dat was in oude situatie ook niet zo. Nu krijgen we geregeld de vraag om de gangverlichting toch dimbaar te maken, omdat dat prettiger is voor de cliënten. Met dit systeem is dat binnen vijf minuten geregeld, door een draadloze dimmer te plaatsen en te programmeren. De kracht van het systeem zit in het gebruiksgemak, voor ons als installateur én voor de gebruiker.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.