Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
14/1/25
Circulaire stekerbare installatietechniek voor modulaire woningen
duurzaamheid
Industrie
Fabrieksbouwer Tala is gespecialiseerd in biobased modulaire woningen. Loohuis-Assies Installatietechnieken speelt een cruciale rol in de installatietechniek hiervan. Samen met partners ABB, Isolectra en Rexel werkt Tala aan innovatieve circulaire oplossingen die passen bij modulair bouwen. Het betekent pionierswerk en gezamenlijke engineering. Chris van Vilsteren (Specialist industrieel installeren en circulariteit bij Loohuis), Frans van Loon (Key accountmanager Isolectra), Ryan Schmidt (Expert industrialisatie woningbouw bij ABB) en Ruud Stevens (Accountmanager Rexel) vertellen over hun zoektocht.

Prefab plug & play-oplossing

Het Overijsselse ontwerp- en bouwbedrijf Tala produceert modulaire woningen van CLT (Cross Laminated Timber). De houten fabriekswoningen zijn modulair, circulair en snel te realiseren. Loohuis-Assies Installatietechnieken uit Zwolle is als partner zeer betrokken. Chris licht toe: “Tala is nu bijna drie jaar actief. Ze willen hun verplaatsbare woningen zo biobased mogelijk bouwen. Loohuis-Assies denkt mee met het ontwerp en is verantwoordelijk voor de installatietechniek.” Tala is ver in hun streven om volledig biobased te bouwen (90%). Een uitdaging zit in de installatietechniek. Chris: “Dat is nog lastig biobased te krijgen, maar kan wel circulair, modulair en demontabel. Vanuit deze intentie zijn we, samen met ABB, Isolectra en Rexel het traject ingegaan.”

Met ABB, Isolectra en Rexel heeft Loohuis-Assies toeleveranciers aan boord die de circulaire gedachte al vier jaar hanteren en hun eigen cirkel op diverse manieren rond proberen te krijgen. Met dit als gemeenschappelijk fundament gingen de partijen op zoek naar een geschikte oplossing. Ryan: “De installatie moet, net als de woningen, modulair, gestandaardiseerd én demontabel zijn. Zo zijn we op een stekerbare plug & playinstallatie uitgekomen. De elektrotechniek wordt als kant-en-klare prefab-oplossing in de fabriek gemonteerd.”

Wieland stekerbaar installatiesysteem

Binnen dit alles speelt het Wieland GST®- systeem een belangrijke rol. Frans: “Isolectra is specialist in stekerbaar installeren en exclusieve importeur van Wieland-systemen. Wieland GST18® is het meest gebruikte indoor stekerbare installatiesysteem ter wereld. Het is speciaal gemaakt om snel en efficiënt installaties aan te leggen. Voor de Tala-huizen is gekozen voor de GST15I3. In de woning zit een boring van onderuit naar de wandcontactdoos van 28 mm. Deze connector is daarvoor geschikt.”

LEGO-steentjes en kleurcoderingen

De modulaire bouwwijze vereist dat vrijwel alles in de fabriek wordt gemonteerd en geïnstalleerd. Chris: “Het is steeds meer een proces zoals in de automotive industrie. Standaardisatie is het toverwoord. Wij leveren alle installaties zoals prefab componenten aan de voorkant aan. Ze worden in de fabriek gemonteerd door timmermannen.” Het bouw- en montageproces is zo opgezet dat eigenlijk iedereen kan monteren, zonder kans op fouten. Chris: “We denken in LEGO-steentjes, in bouwblokjes. Elk element is stekerbaar, van de meterkast tot het gootsysteem. Bij het koppelen wordt gebruikgemaakt van kleurcoderingen. Het systeem is fail safe, het past maar op één manier. Er is een digital twin van de woning, waarin dezelfde coderingen terug te zien zijn. Zo klopt de installatie altijd met hoe we het hebben bedacht.”

Volledig van deze tijd

Modulair industrieel bouwen heeft veel voordelen. Onder andere een hoger kwaliteitsniveau, meer efficiëntie en minder faalkosten. Ruud benoemt nog een belangrijk voordeel: “Dankzij de vergaande engineering aan de voorkant kun je mensen zonder elektrotechnische achtergrond laten monteren. Dat is fijn in een markt die kampt met een tekort aan technici. Frans voegt toe: “Stekerbaar installeren past volledig bij deze tijd. Het betekent bijvoorbeeld ook veel minder ritten naar de bouwplaats, minder afval, enzovoorts.”

Andere logistieke trein

Industrieel en modulair bouwen vereist een andere manier van denken. Ook qua logistiek. Het betekende dat de mannen niet alleen qua systeem moesten pionieren, maar ook anders naar de toelevering moeten kijken. Rexel wordt hierbij door de betrokken partners omschreven als ‘spin in het web’. Een opmerking die Ruud met gepaste trots in zijn zak steekt: “Industrieel bouwen vereist nauwkeurige planning en veel meer afstemming vooraf. Er zijn uit de samenwerking een aantal zeer specifieke oplossingen gekomen. Die moeten op het juiste moment geprefabriceerd bij de fabriek van Tala zijn. De trein moet blijven lopen en dat betekent vooruitkijken en goed afstemmen. Ook de opdrachtgever moet veel eerder beslissen wat hij op het einde krijgt. Het proces is dusdanig dat je niet op een later moment nog kan zeggen: we draaien een wand om en doen er nog een wandcontactdoos bij.”

Continu innoveren en optimaliseren

Dat het kan, werd dit jaar onder andere bewezen in Sittard. Hier plaatste Tala deze zomer 20 circulaire flexwoningen (Tala Woning Flex) voor de herhuisvesting van Oekraïense inwoners. Uiteraard voorzien van prefab stekerbare installatietechniek. Hoewel de betrokken partijen tevreden zijn met het resultaat, kan het altijd beter. Ruud: “We optimaliseren het proces continu. Als Rexel kunnen we bijvoorbeeld al veel beter voorsorteren op de verschillende componenten die Loohuis-Assies nodig heeft.” Ryan vult aan: “De kracht van deze samenwerking zit in de korte lijnen. Tijdens het logistieke proces, maar ook bij het innoveren en optimaliseren met elkaar.” Frans benoemt nog een andere sterkte: “We kennen elkaar, communiceren goed en werken met respect samen. Dan kom je gewoon steeds verder.”

Bewust gekozen partners

Chris vat de samenwerking ten slotte mooi samen: “Het is een zoektocht om vanuit standaardisatie samengestelde producten te ontwerpen. Die moeten geschikt zijn voor CLT-bouw én aan de eisen van circulariteit voldoen. De oplossing bedenken is een eerste stap. Je wilt vervolgens ook aan de eisen van het nieuwe bouwen voldoen en je logistieke processen opnieuw inrichten. Het is echt een heel proces. Niet voor niets heb ik deze partijen als partners gekozen. Ze leveren kwaliteit. Gaat er iets niet goed? Dan weet ik ook dat ze het oplossen. De details zijn in dit proces ontzettend belangrijk. Die zijn we nu met z’n allen aan het ontdekken. We komen steeds meer in een flow. Hoe we het nu al doen, daar mogen we best al trots op zijn.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.