Digi-Flow in Antwerpen begeleidt industriële bedrijven in hun transformatie naar slimme industriële omgevingen met behulp van industriële automatisering en digitalisering. Het bedrijf ontstond in 2020 uit de verzelfstandiging van ESAS Automation. Solindus, het latere ESAS, werd na de oprichting in 2003 door Eric en Robert Decant uitgebouwd tot een onderneming met 2.000 medewerkers. Met Digi-Flow wilden ze terug naar het kleinschalige ondernemerschap. Nu is Eric Decant de CEO van het bedrijf, dat ruim dertig medewerkers telt. “Ik ben nog ambitieus, maar wil niet meer dat soort zware trajecten naar die schaalgrootte afleggen.” Inmiddels is hij zijn zoon aan het inwerken om het roer over te nemen. Daarmee is Digi-Flow een echt familiebedrijf, zoals ook is terug te vinden in de kernwaarden: co-creatie, langetermijnvisie, levenslang groeien en humaan.
In allerhande sectoren voert Digi-Flow projecten uit voor industriële automatisering, van de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie tot metaalbewerking. “Wij zijn een integrator die vooral de software en de elektrische bekabeling verzorgt. Daarvoor hebben we maar liefst twintig programmeurs in dienst en vijf elektriciens. Besturingskasten bouwen we niet, maar we doen ook projecten voor laadinfrastructuur en dan maken we soms zelf de kleine borden (panelen, red.).” Toch is Digi-Flow een belangrijke klant van Breemes, zegt directeur Kurt Colin. “Onderschat hun volume bij ons niet. In hun projectenbusiness zitten toch de nodige verbruiksmaterialen.” Decant: “We groeien twintig procent per jaar en zitten nu op een omzet van vier miljoen euro; dertig procent daarvan is materialen. En de leveranciers die borden voor ons maken, bestellen ook vaak hun materialen bij Breemes.”
“We kennen elkaars sterktes en zwaktes en gebruiken die sterktes ook”
Omzet is echter niet de “ultieme indicator van een goede relatie”. Colin: “Wij willen klanten zoals Digi-Flow ondersteunen met oplossingen, bijvoorbeeld met het leveren van complete pakketten voor automatisering of instrumentatie. Het is dan aan Eric om te zeggen waar wij samen succesvol kunnen zijn. Soms zijn ze zelf beter gepositioneerd voor een bepaald pakket, kunnen ze elders beter terecht; dan erkennen wij dat natuurlijk. We kennen elkaars sterktes en zwaktes en gebruiken die sterktes ook. Laatst hadden we bijvoorbeeld voor een klant een storingszoeker nodig. Daarvoor hebben we toen een beroep gedaan op Digi-Flow. Dat is het partnership dat we hebben; we helpen elkaar waar nodig. Uiteindelijk willen we een soort ecosysteem creëren waarin we onze klanten in voorkomende gevallen aan andere klanten kunnen voorstellen.”
Die wederkerigheid is belangrijk, maar de taak van Breemes als technisch dienstverlener is toch vooral om klanten als Digi-Flow te ontzorgen, vindt Decant. “Ja, het is de belangrijkste taak van Kurt en zijn team om mijn leven makkelijker te maken.” Dat wil Colin wel onderschrijven. “Wij moeten zorgen dat onze klanten bezig kunnen zijn met de dingen die voor hen belangrijk zijn. Het aankopen en uitzoeken van componenten en daarover technisch meedenken is onze taak.” Decant: “Wij hebben PLC-materialen en drives van meerdere merken. Die kunnen we in één pakket bij Breemes neerleggen. Anders was het voor ons veel moeilijker; als we zelf naar alle leveranciers zouden moeten toestappen. Dan kan het weken duren voor we een offerte of een antwoord hebben.” Colin: “Digi-Flow moet dan z’n informatie bij allerlei partijen zoeken, terwijl ze bij ons one-stop kunnen shoppen voor alle kennis. Over alle merken heen kunnen wij meedenken over de beste oplossing, omdat wij onafhankelijk zijn.”
Decant wil zelfs nog meer bij Breemes neerleggen. “Onze commerciële mensen moeten leren om nog een groter deel van hun werk bij leveranciers neer te leggen. Ze kunnen wel alles zelf willen uitzoeken, maar daar zijn ze uiteindelijk heel veel tijd mee kwijt. Ik heb liever dat ze tegen de leverancier zeggen wat ze nodig hebben en dan zelf focussen op de commercie, zodat ze meer met sales bezig zijn.” Colin staat er op dezelfde manier in. “Onze focus is het uitzoeken van de kostprijs en beschikbaarheid van producten, die van Digi-Flow ligt bij hun klanten. Focus werkt altijd: hoe meer vragen wij voor hen beantwoorden, hoe meer zij op de verkoop zitten, hoe meer aanvragen wij krijgen.”
Decants wens om nog meer bij Breemes neer te leggen, wordt meteen door Colin ingevuld. “Sinds kort zijn wij ook instrumentatiepartner van Siemens en gaan wij als enige groothandel hun instrumentatiepakket verdelen. We hebben de kennis en kunde in huis van instrumentatie voor uitlopende sectoren, zoals industrie, petrochemie, farma en food & beverage, waar heel veel wordt gemeten. Afgelopen half jaar zijn drie van onze collega’s daarvoor op ingenieursniveau opgeleid. Digi-Flow kan hiervan op meerdere manieren profiteren. Ze kunnen vragen over instrumentatie bij ons neerleggen en ze hebben weer enkele leveranciers minder als ze hun instrumentatiepakket bij ons neerleggen.”
“PLC-materialen en drives van meerdere merken kunnen we in één pakket bij Breemes neerleggen”
Zo blijft de relatie tussen Digi-Flow en Breemes zich niet in alleen omvang – beide partijen hebben gezonde groei-ambities – maar ook in diepgang ontwikkelen. Decant: “We hebben een R&D-groep opgezet die nieuwe technologieën onderzoekt om te bekijken in welke markten we daar commercieel mee aan de slag kunnen. Daarvoor gaan we ook zeker te rade bij Breemes. Zij zijn een leverancier die meedenkt in technologische oplossingen."
Meer berichten over dit onderwerp vind je hieronder. Je kunt natuurlijk ook alle artikelen bekijken en zelf een selectie maken.