Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
30/4/25
Installatiemensen maakt professionals van ‘jochies’
Ketensamenwerking
Energietransitie
werken bij
In een ruimte van het MBO College Hilversum wordt dagelijks druk gesleuteld aan warmtepompen. Leerlingen van Installatiemensen.nl leren hier het vak van installateur in een praktijksituatie. Technische Unie dacht mee over de inrichting van de praktijkruimte.

Goede start in de praktijk

Ben van Zelst is opleider bij Installatiemensen.nl: “Het bedrijfsleven schakelt heel snel. Als opleiding is het soms moeilijk dat tempo bij te houden. Wij willen daar met Installatiemensen.nl tussenin zitten. Neem zonnepanelen. Een tijdje geleden was dat booming. Dus de vraag naar monteurs van zonnepanelen nam snel toe. Toen stortte die markt in en nam de vraag naar monteurs weer af. Wij leiden nu professionals op voor een integraal concept dat zonnepanelen via een systeem verbindt met accu’s. Door snel te schakelen en aanpassingen door te voeren, zijn onze leerlingen op de hoogte van de meest actuele kennis als zij de opleiding verlaten. Zo krijgen ze een goede start in de praktijk. Verandering is trouwens niet alleen iets van de laatste tijd in de techniek. Ik doe dit nu bijna 25 jaar en heb al veel zien veranderen. Tegen de ‘jochies’ die wij opleiden zeg ik altijd: ‘Je weet nu niks, dus je moet investeren in de opbouw van je kennis. Als je eenmaal werkt, ga je mee met de energietransitie en is het voortaan gesneden koek voor je’.”

Praktijkruimte, geen showroom

Ben vervolgt: “De praktijkruimte op onze locatie hebben we ingericht met hulp van Technische Unie. Ik ben eerst op bezoek geweest bij onze vertegenwoordiger Roel van Proosdij. Samen hebben we gekeken wat er allemaal mogelijk is. Roel bracht ons in contact met leveranciers van Technische Unie, zoals Siebel Eltron, Remeha, Henco en ROBOT vloerverwarming,  Zo hebben we deze praktijkruimte gerealiseerd. Dit is geen showroom, zeg ik altijd. De apparaten worden gemonteerd en weer gedemonteerd. Alleen het F-gassencircuit komen we in de opleiding niet aan, daar moet je verplichte diploma’s voor hebben. Een gespecialiseerd installatiebedrijf heeft dat circuit voor ons aangesloten en gevuld".

Al het andere wordt door de leerlingen gedaan. “De leerlingen van niveau 3 Beroeps Begeleide Leerweg gaan richting zelfstandig werken. Wij zeggen tegen ze: sluit deze warmtepomp van a tot z aan. Vanuit een schema maken ze een materiaalstaat. Welke leidingen zijn er nodig, met welke diameters? Waarom kies je een bepaalde koppeling? Hoeveel pompen en keerkleppen zijn er nodig? Wel of geen warmtewisselaar? En dan moet het natuurlijk besteld worden, bijvoorbeeld bij Technische Unie.” Voor de leerlingen is deze manier van een project draaien een uitdaging en tevens een geweldige leer methode.

1.200 jongeren tonen interesse in de Week van de Techniek

Ben: “Als je wil zien hoe een warmtepomp eruitziet in gebruik, moet je hier niet zijn. Wel komen er soms bezoekers langs van het energie dienstenbedrijf in ons pand. Zij willen bijvoorbeeld horen hoe hard het geluid van een draaiende warmtepomp klinkt. Tijdens de Week van de Techniek ontvingen we zo’n 1.200 jongeren in ons pand. Daarbij is deze praktijkruimte dan ook zeker een van de trekpleisters.”

Het opleidingsgebouw waar Installatiemensen samen met Bouwmensen en MBO College Hilversum in is gevestigd, is een fijn gebouw dat door meerdere partijen wordt gebruikt. Zo vond vorig jaar een wedstrijd plaats tussen teams van scholieren. Diverse teams in de leeftijd tussen 9 en 15 jaar streden die dag tegen elkaar, met onder andere robotwedstrijden en het bedenken van innovatieve ideeën.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.