We ontmoeten Rik in een fraaie woning in Weert waar de plaatsing van een hybride warmtepomp aan de gang is. Deze is onderdeel van een verbouwing, waarbij de keuken vernieuwd is en iets anders is ingedeeld. Ook is er vloerverwarming aangebracht met een slordige 800 meter aan slangen. Rik: “We hebben gekozen voor de Remeha Elga Ace 6kW in combinatie met een nieuwe cv-ketel. Eén van de voordelen van deze warmtepomp is dat de inpandige unit heel compact is. Dat komt hier mooi uit aangezien er niet veel ruimte over is door de aanwezigheid van een ventilatiesysteem. Daarnaast is de Remeha Elga Ace gemakkelijk te integreren met vrijwel alle cv-ketels. Hierbij hanteren we de stelregel dat de warmtepomp kan worden gebruikt in combinatie met ketels tot tien jaar oud. Tussen 10 en 15 jaar is ons advies om meteen de ketel te vervangen. Is de ketel nog ouder, dan is vervangen wat ons betreft onvermijdelijk.”
Rik weet als geen ander dat nog lang niet alle huizen helemaal geschikt zijn voor een full-electric warmtepomp. “Hybride warmtepompen zijn een mooi alternatief om de energietransitie te versnellen wanneer een full-electric warmtepomp niet mogelijk of haalbaar is. Op koude dagen, wanneer de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren, springt de cv-ketel gewoon bij.
Peeters Duurzaam werkt samen met verschillende specialisten om voor iedere situatie de optimale installatie te kunnen realiseren. Rik is hiermee in zijn nopjes, want zoals bekend zijn kundige handen en hersens schaars. Desondanks zit Peeters Duurzaam er, met een enthousiast team op zowel kantoor als in de uitvoerende techniek, ‘warmpjes’ bij. Rik: “Afhankelijk van het project kunnen we behalve op onze eigen monteurs ook terugvallen op een flink aantal externe vakmensen. Door deze aanpak kunnen wij ook zaken als laadstations en laadpleinen verzorgen, energiemanagementdiensten bieden en grote bouwbedrijven een stuk projectmanagement uit handen nemen. Met andere woorden: we zijn voor onze klanten, zowel particulieren als het mkb, een one-stop-shop.”
Volgens accountmanager Marco Rietjens doet Rexel in wezen hetzelfde. “Uiteraard kunnen installateurs voor een compleet assortiment producten bij ons terecht. Zo neemt Peeters Duurzaam bij ons, naast warmtepompen, ook bijkomende producten af, zoals beugels, elektrakabels, communicatiekabels,installatiebuizen, laadstations, pv-materialen, energiemanagementsystemen en accu’s. Minstens zo belangrijk is de kennis die wij in huis hebben en die we graag met klanten delen. We bieden niet alleen basistrainingen op het gebied van de energietransitie, maar organiseren ook events op locatie.”
Die toegevoegde waarde zit hem wat Rik betreft zeker ook in de ondersteuning die hij krijgt bij het maken van de juiste productkeuze en de warmteverliesberekeningen die Rexel op verzoek maakt. Rik: “Dat hebben ze voor dit specifieke project ook gedaan. Marco vult aan: “De energietransitie biedt de e-installateur vele kansen. Peeters Duurzaam wil deze kansen pakken en daar helpen we als Rexel natuurlijk graag bij.”
Voor nóg meer verdieping kunnen klanten in heel Zuid-Nederland Roel Willems, Consultant Multi- energie bij Rexel, inschakelen. Roel gaf advies tijdens het project en heeft nog enkele handige tips. “Veel particulieren laten een warmtepomp plaatsen en gaan daarna isoleren, terwijl de isolatiegraad het eerste is waar je naar kijkt bij een warmtepompproject. Hiermee verlaag je je energieverbruik en ook het energieverbruik van je warmtepomp. Wijs klanten er verder op dat warmtepompen het beste functioneren bij een gelijkmatig energiegebruik. Kies je voor een volledig elektrische warmtepomp, dan moet je er rekening mee houden dat je een buffervat van 100 tot 300 liter kwijt moet kunnen. Dit in verband met het bufferen van tapwater en/ of sanitairwater. Veel particulieren weten dat niet, dus neem je klant in dat soort zaken mee.”
Tot slot staat Roel stil bij de focus op terugverdientijd. ”Ik hoor nooit iemand over de terugverdientijd van een cv-ketel. Of van een auto. Het gaat ook bij een warmtepomp vooral om verduurzamen en tegelijkertijd je energierekening laag houden met een hoger comfort. En natuurlijk zijn warmtepompen niet goedkoop, maar gelukkig zijn er wel duurzaamheidsleningen met lagere rente en subsidies zoals de ISDE. Let hierbij wel goed op de subsidievoorwaarden!”
Meer berichten over dit onderwerp vind je hieronder. Je kunt natuurlijk ook alle artikelen bekijken en zelf een selectie maken.