Cor de Groot, directeur/eigenaar van SBR Elektromontage: “Ik werk nu bijna veertig jaar in de elektrotechniek. Eerst bij een grootinstallatiebedrijf en vanaf 2009 bij de sociale werkplaats hier in Alphen aan den Rijn. Daar kon ik mijn liefde voor elektrotechniek combineren met het helpen van mensen. In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. Ineens moest ik de mensen waarmee ik werkte, aan banen helpen bij reguliere bedrijven. Dat zette me aan het denken: wat zou ik doen? Wilde ik verder gaan als een soort begeleider? Of kon ik zelf iets opzetten? Uiteindelijk besloot ik om zelfstandig te beginnen en richtte ik SBR op: Sociaal Bedrijf Rijnstreek.
SBR heeft drie belangrijke activiteiten: kabelassemblage, paneelbouw en bouwen van energieverdelers. In elk van deze segmenten leiden we mensen op met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders of mensen die onder de Participatiewet vallen. Wij leiden ze op in de elektrotechniek, geven ze kansen, maar tegelijkertijd leveren we dezelfde kwaliteit als andere paneelbouwers.
Bij ons begin je in de ‘opleidingsstraat’ met eenvoudige taken, zoals het in elkaar zetten van klemmenstroken. Na verloop van tijd leer je bedraden en uiteindelijk kun je complete panelen bouwen. Het mooie is dat de mensen elkaar ook helpen. Als iemand net begint, is er altijd iemand met meer ervaring die hem of haar begeleidt. Zo leren ze niet alleen de techniek, maar ook elkaar helpen. Dat zorgt voor een fijne sfeer waarin mensen graag werken.”
Marco van de Velde is Accountmanager Paneelbouw partners bij Schneider Electric: “Voor Schneider Electric is maatschappelijk verantwoord ondernemen een kernwaarde. Ons Paneelbouw-partnerprogramma richt zich op het bevorderen van duurzaamheid in de keten. Via John Bakker van Technische Unie zijn we bij SBR uitgekomen. Mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt krijgen hier de mogelijkheid zich te ontwikkelen in een professionele omgeving. En er worden hier kwalitatief hoogwaardige panelen gebouwd. Dat was voor ons een absolute voorwaarde om samen te werken.
We bieden onze Paneelbouw Partners technische trainingen en certificeringen aan, maar ook toegang tot geavanceerde softwaretools zoals Rhapsody en Ecodial, waarmee nauwkeurige berekeningen voor Schneider Electric-panelen gemaakt kunnen worden. Dit stelt paneelbouwers die veel met ons werken in staat om de juiste componenten te selecteren en efficiënt te werken. Bovendien krijgen zij toegang tot een directe contactpersoon binnen ons remote sales team. Die helpt met van alles – van product keuze tot het controleren van de voorraad bij Technische Unie.”
John Bakker, industrie vertegenwoordiger bij Technische Unie: “Het mooie aan deze samenwerking is dat iedereen zijn eigen expertise inbrengt en dat het geheel groter is dan de som van de delen. Schneider Electric levert de technische knowhow en certificeringen, SBR doet de fysieke productie en wij bij Technische Unie zorgen ervoor dat alles op het juiste moment bij de juiste klant terechtkomt. Die samenwerking maakt ons allemaal sterker. Het voordeel voor de eindklant is duidelijk: zij krijgen een compleet product van hoge kwaliteit, zonder zich zorgen te maken over de verschillende schakels in de keten. Bovendien helpt het ons als Technische Unie om onze rol als dienstverlener te versterken, omdat we meer dan alleen materialen leveren.
Mijn collega’s van de binnendienst zijn erg enthousiast over de samenwerking met SBR en bieden dit graag aan onze klanten aan, zodra de mogelijkheid zich voordoet. Een aantal collega’s, van meerdere kantoren, heeft SBR inmiddels bezocht om zelf te zien hoe er hier gewerkt wordt. Inmiddels heeft een aantal klanten van Technische Unie hun panelen door SBR laten bouwen, waaronder enkele grotere partijen. Dat laatste hadden we in het begin niet verwacht, maar het is een teken dat we op de goede weg zijn.”
Cor de Groot: “Het sociale aspect is belangrijk, maar we zijn ook gewoon een commercieel bedrijf. Onze nieuwe draadmachine helpt paneelbouwers bijvoorbeeld door draadsets te maken waarmee zij hun panelen vier keer sneller kunnen bouwen. Dat soort slimme oplossingen zorgt ervoor dat wij concurrerend blijven.
De toekomst van SBR zie ik vol kansen. We willen verder groeien, bijvoorbeeld door samen te werken met overheidsinstellingen en infrabedrijven die gebonden zijn aan SROI-verplichtingen. Ook willen we onze samenwerking met machinebouwers en installatiebedrijven uitbreiden, omdat we zien dat onze flexibiliteit en snelheid juist in die sectoren zeer gewaardeerd worden. Schneider Electric en Technische Unie zijn hierin cruciale partners, omdat ze ons helpen onze dienstverlening uit te breiden en verder te verbeteren. Ik geloof dat we samen nog veel meer kunnen bereiken.”
Meer berichten over dit onderwerp vind je hieronder. Je kunt natuurlijk ook alle artikelen bekijken en zelf een selectie maken.