Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
27/8/24
Vertrekhal Oranjelijn: 'Het type dak, prachtig oude pand en de centrale locatie maakten het uitdagend om zonnepanelen te plaatsen, maar het resultaat is geweldig'
Ketensamenwerking
duurzaamheid
Energietransitie
In het kader van duurzaamheid en energiebesparing zijn er op dit moment tal van mooie, duurzame oplossingen mogelijk. Deze worden in de praktijk steeds meer toegepast. Vertrekhal Oranjelijn is hier een mooi voorbeeld van. Dit prachtige industriële pand en gemeentelijk monument in Rotterdam doet tegenwoordig dienst als bedrijfsverzamelgebouw. Met het oog op de toekomst wilde de eigenaar van het pand graag verduurzamen en ging met Van Dorp in gesprek over de mogelijkheden. Stephan Leveling, bedrijfsleider Van Dorp Rotterdam: “De keuze viel hierbij al snel op zonnepanelen. Voordat we deze konden plaatsen, kregen we te maken met verschillende uitdagingen. Deze hebben we samen met Koninklijke Oosterberg en zusterorganisatie HADEC Duurzame Energie getackeld.”

Van Dorp is een innovatieve en duurzame technisch dienstverlener met 22 vestigingen door heel Nederland. Eén van deze vestigingen is Van Dorp Rotterdam, waar men zich onder andere bezighoudt met installatietechnisch onderhoud binnen panden. “Hierbij krijgen we regelmatig de vraag om installaties te vervangen of bij te plaatsen”, vertelt Stephan Leveling. “Zo ook in het geval van Vertrekhal Oranjelijn. De eigenaar van dit gemeentelijke monument wilde het pand graag verduurzamen door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Een mooi initiatief!”

Schuine daken

Bij het zonnepanelenproject kwamen een aantal uitdagingen kijken. Stephan: “Vertrekhal Oranjelijn is een oud, industrieel pand op een unieke locatie aan het water. Hierdoor moesten we eerst goed uitzoeken of er mogelijkheden waren om hier zonnepanelen te plaatsen. Deze mogelijkheid was er, maar de schuine daken van de vertrekhal vormden wel een uitdaging. Bij het plaatsen van zonnepanelen mag de helling van het dak volgens de geldende voorschriften slechts vier graden zijn, en deze was zeven graden. We moesten de onderconstructie daarom mechanisch vastmaken. Dat was echter weer een uitdaging vanwege het type dak: gemaakt van een betonconstructie van op veel plaatsen slechts drie cm dik. Hierin boren om de panelen vast te zetten was dan ook geen optie. Uiteindelijk kwamen we tot een oplossing waarbij we de panelen voorzien van ballast en verlijmde ankers.”

Een tweede uitdaging betrof de energievoorziening van het systeem. “De eigenaar van Vertrekhal Oranjelijn wilde in eerste instantie de opgewekte energie verkopen aan de huurders van het bedrijfsverzamelgebouw. Dit mag in Nederland echter niet zomaar, waardoor we de plannen moesten aanpassen. Elke gebruiker heeft nu een eigen PV-systeem.”

Samenwerking met Oosterberg en HADEC

Stephan: “Als totaalinstallateur richten wij ons binnen Van Dorp Rotterdam voornamelijk op elektrotechniek en klimaatinstallaties. De installatie van zonnepanelen besteden we veelal uit, in dit geval aan Oosterberg en HADEC. Oosterberg is onze elektrotechnische groothandel, met wie we veel samenwerken en waar we onze producten inkopen, waaronder ook zonnepanelen. Hiervoor werkt Oosterberg samen met HADEC.”

Van plan tot realisatie

Luca Sanna, accountmanager Keyaccounts Oosterberg: “Samen met HADEC zijn we langs geweest bij Van Dorp Rotterdam om kennis te maken, waarna we samen de werkzaamheden hebben opgepakt. Wij zorgden hierbij voor de juiste materialen en hielden gedurende het project de vinger aan de pols. Wij werken nauw samen met HADEC: we zijn zelfs in hetzelfde pand gevestigd. Hierdoor kunnen we snel schakelen en onze klanten zo goed mogelijk bedienen.”

Maarten Hendriksen, accountmanager HADEC: “Vanuit HADEC adviseerden we onze AIKO-panelen – toen het nieuwste type – en bogen we ons over de engineering en projectcoördinatie. Op het verzoek van de klant werd het zonnepanelensysteem voorzien van ballast en ankers. Wij bevestigden dat dit inderdaad de beste oplossing was en keken hoe we deze verder konden vormgeven.”

Meedenken

“De toegevoegde waarde van Oosterberg en HADEC zat bij dit project in het meedenken”, stelt Marco Wevers, projectcoördinator HADEC. “Over het type zonnepanelen, de engineering maar bijvoorbeeld ook de logistiek. Om ervoor te zorgen dat de panelen op het juiste moment op de locatie in het centrum van Rotterdam geleverd konden worden, regelden we bijvoorbeeld speciaal transport.”

“De samenwerking met Oosterberg en HADEC is erg prettig”, vindt Stephan. “Toen ik het plan voorlegde hebben zij dit moeiteloos verder opgepakt en alles geregeld. We werden volledig ontzorgd. Ook onze opdrachtgever, de eigenaar van het pand, was blij met de samenwerking. Hij vond het prettig dat iedereen zo nauw betrokken was bij het project, klaar stond en meedacht waar dat kon. Kortom: een geslaagde kennismaking! Het project is inmiddels helemaal afgerond en de panelen werken naar alle tevredenheid.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.