De wereld staat op een keerpunt. Terwijl de klimaatcrisis zich maar voort blijft slepen en de maatschappelijke druk toeneemt, is er een groeiende urgentie voor bedrijven om verder te kijken dan winst en zich te richten op duurzaamheid en circulariteit. Voor de technische groothandel betekent dit niet alleen het aanpassen van bedrijfsmodellen, maar ook het heroverwegen van hun rol in een snel veranderende samenleving.
Anne Jaap Deinum van de Fedet spreekt over het belang van circulariteit. “De technische groothandel moet zich hard maken voor circulariteit. Het organiseren van retourstromen is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. De groothandels moeten hierin hun klanten en dan met name de kleine installateurs ondersteunen in dit proces.”
Het heeft branchebreed geresulteerd in het brancheplan verpakkingen waarbij er een reductie van 10% op het gebied van papieren en kartonnen verpakkingen en 12% plastic verpakkingen is gerealiseerd in 1 jaar tijd! Dit is ketenbreed, dus leveranciers, groothandels en installateurs samen. Het belang van de groothandel als ketenpartner is hier heel zichtbaar in. Benieuwd naar de rol van de technische groothandel in de keten? Check dan dit artikel over ketenverantwoordelijkheid, maar nu eerst meer over andere initiatieven op het gebied van duurzaam ondernemen.
Transport speelt een grote rol in het duurzamer maken van onze wereld. Elke dag worden er in de branche miljoenen producten door heel Nederland vervoerd. Dit vervoer zorgde vroeger voor veel CO2-uitstoot, maar door de aanpassing en aanschaf van elektrische voertuigen zorgen de groothandels ook hier voor een duurzaamheidsslag. Alle groothandels zijn, samen met hun transportpartners, dan ook bezig om hun wagenpark te vergroenen.
Naast het overgaan op groener vervoer, is het goed om te benoemen dat technische groothandels in essentie al efficiënt transporteren. Remco Tolsma wijst op de aanzienlijke bijdrage van de groothandel aan duurzaamheid. Ze bundelen producten van diverse fabrikanten en vervoeren deze met één vrachtwagen naar de bouwplaats. Zonder deze gecentraliseerde aanpak zouden individuele goederenstromen van elke fabrikant onze straten overspoelen met halfgevulde vrachtwagens.
Er is ook een groeiende trend onder groothandels om exclusiever te zijn in hun samenwerking met fabrikanten die zich houden aan duurzaamheidsnormen. Bij Rexel heeft dit zelfs geleid tot de introductie van een handvest dat alle fabrikanten moeten ondertekenen als voorwaarde voor samenwerking. Rob van Veen licht toe: "Deze overeenkomst verplicht onze partner fabrikanten en leveranciers om zich tijdens het hele proces van sourcing, productie en transport, te houden aan maximale inspanning voor reductie van inefficiënties, CO2 uitstoot en duurzame middelen."
Het is duidelijk dat technische groothandels beseffen dat ze deze duurzaamheidstransitie niet alleen kunnen doorvoeren. Er is een collectieve inspanning nodig van de hele sector om over te schakelen naar een duurzamere aanpak. Taco Leeflang van itsme merkt op: "We zijn actief bezig met het verminderen van verpakkingen en werken samen met klanten aan energiezuinige oplossingen.” Alleen door gezamenlijk op te trekken, kunnen ze daadwerkelijk impact maken.
Ondanks de gemaakte vooruitgang zijn er nog steeds uitdagingen. Politieke belangen kunnen soms in conflict zijn met duurzaamheidsdoelen, en regelgeving kan zowel een stimulans als een hindernis vormen. George Rietbergen verwoordt dit alsvolgt: "De overheid wil dat we verduurzamen, maar het mag niet duurder zijn. Hierdoor kiezen we soms voor minder duurzaam geproduceerde producten.” Daarnaast hebben grotere groothandels wellicht de middelen om in duurzaamheid te investeren, maar kleinere groothandels kunnen het moeilijk vinden om de kosten en complexiteit van deze overgang te dragen.
Dus terwijl de wereld zich voorbereidt op de uitdagingen van de klimaatverandering, moeten groothandels kritisch blijven kijken naar hun interne processen. Het gaat niet alleen om het aanbieden van groenere producten, het recyclen van verpakkingsmateriaal of groen transport. Het gaat om het innemen van een standpunt ten opzichte van duurzaamheid. In deze nieuwe wereld is een duurzame aanpak geen optie, maar een noodzaak.