Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
3/3/25
210 zonnepanelen en state-of-the-art laadplein voor Nou
duurzaamheid
Energietransitie
Nou uit Apeldoorn is een jonge organisatie gespecialiseerd in print- en scanoplossingen. Het hoofdkantoor werd voorzien van 210 zonnepanelen en kreeg bovendien een state-of-the-art laadplein met tien laadstations. Harrie de Bruin van De Bruin Installatie verzorgde beide installaties. Op zoek naar de beste laadstations voor zijn klant, kwam Harrie bij vaste partner Rexel terecht. Samen met Guy Molenaar (Accountmanager bij Rexel) kwam hij tot een perfecte oplossing waarbij onder andere active load balancing een rol speelt. We gaan met de heren in gesprek.

Energiemanagement en active load balancing

Harrie was al een flink eind onderweg met de installatie van het PV-systeem, toen hij een extra verzoek kreeg van zijn opdrachtgever. “Op een zonnige dag vertelde hij mij dat er elektrische auto’s besteld waren. En dat er de wens was voor een laadplein en dat we hierbij gebruik gingen maken van de opgewekte zonne-energie. Dat was even schakelen”, vertelt Harrie lachend. Voor de laadstations nam Harrie contact op met Rexel. Niet in de laatste plaats voor een stuk advies. Guy licht toe: “We hebben Harrie geadviseerd over de producten die je kunt inzetten en welke techniek je daarvoor nodig hebt. Je kijkt onder ander naar de laadbehoefte, de laaddruk en toekomstwensen. In de winter is er minder zoninstraling. Maar ook dan moet er voldoende stroom zijn als het laadplein vol staat. Dat is allemaal meegenomen in het advies en de gekozen oplossingen.”

Het PV-systeem is van SolarEdge. De wens van de klant was dat de opgewekte zonne-energie, direct wordt gebruikt voor het laadplein. Het systeem is dan ook zo opgebouwd dat er maximaal geprofiteerd wordt van de beschikbare zonne-energie. Guy: “Via energiemanagement zorgen we ervoor dat de hoofdaansluiting wordt gerespecteerd maar dat de zonne-energie wel gewoon in het laadplein kan bij overcapaciteit.”

Voor het laadplein is gekozen voor vijf dubbele ABL-laadstations met active load balancing. Harrie: “Load balancing is in eerste instantie bedoeld om de hoofdzekering te bewaken. Dus dat er niet te veel stroom wordt afgenomen. Maar met active load balancing zorgen we er ook voor dat, op het moment dat er meer zonne-energie binnenkomt, er meer vermogen voor het laadplein beschikbaar is.”

Minder aanpassingen in de groepenkast

Gedurende het project is er uiteraard continu met de opdrachtgever meegedacht. Ook op het gebied van kosten. Harrie legt uit: “Er is een tussenverdeler geplaatst, tussen de hoofdzekering en de bestaande groepenkast. Deze zorgt ervoor dat direct bij de inkomende voeding ook de zonne-energie binnenkomt én de afname van het laadplein is. Door dit als het ware voor de bestaande installatie te houden, hebben we minder aanpassingen hoeven doen in de bestaande groepenkast. Dat scheelt in kosten en arbeid.”

Stromingen goed combineren

Voor de verdeelkast en hoofdkast schakelde Rexel vaste paneelbouwer DW Multitech in. Guy: “Daar werken we al jaren mee samen. De uitdaging bij dit project is dat je invoering krijgt vanaf het dak, maar ook vanaf het net. Je hebt het deels over laden, maar ook over het verbruik van het pand zelf. Die stromingen en facetten moet je combineren. Dat moet op een veilige manier en conform de eisen die NEN voorschrijft. Onze vaste partner in paneelbouw is gecertificeerd. Dat betekent dat je altijd iemand hebt die garant staat voor de kwaliteit van de kast en dat het voldoet aan de eisen. Als installateur is dat natuurlijk erg fijn om te weten.”

24 uur per dag service via Laadnet

De Bruin Installatie is zogenoemde Servicepartner van Laadnet. Dit is het online platform van Rexel voor laadstations waarmee deze onder andere op afstand gemonitord kunnen worden. Het heeft vele voordelen. Guy benoemt er een paar: “Harrie kan via Laadnet 24 uur per dag service bieden aan zijn klant. Overdag is hij natuurlijk zelf bereikbaar en is hij de eerste contactpersoon. Is er op een ander moment storing, dan lost iemand van Laadnet het op. Storingen kunnen via Laadnet bovendien heel vaak op afstand worden opgelost. Dat scheelt voorrijkosten en dat is fijn, in dit geval voor Nou.”

Harrie vult aan: “Voor Nou betekent Laadnet extra gemak en service. De laadstations zijn nu nog strikt voor het personeel. Willen ze de laadstations in de toekomst openbaar maken? Dan kunnen ze via Laadnet onder andere laadsessies en inkomsten inzien.”

Snel dingen regelen

Nou is erg tevreden met het laadplein en hoe het project is verlopen. Harrie: “Het gaat allemaal goed met de auto’s en het laden. Ze zijn blij dat ze hierbij gebruik kunnen maken van zelfopgewekte zonne-energie. Ze zijn erg tevreden met hoe het laadplein is geworden. Ondanks dat het allemaal best snel geregeld moest worden.” Harrie prijst hierbij ten slotte de ondersteuning van Rexel: “Er is veel kennis beschikbaar bij Rexel en hun partners. Voor mij als eenmanszaak is het vooral belangrijk dat ik één contactpersoon heb. Als ik een vraag heb, bel ik vanuit de bus en dan pakt Guy het voor mij op en is het bij mij weg. Het moet niet over te veel schijven gaan, dan kost het me uiteindelijk nog veel tijd. Rexel is een grote organisatie, maar zo voelt het voor mij in de communicatie helemaal niet. De lijnen zijn kort er is altijd terugkoppeling. Het werkt echt heel fijn voor mij.”

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.