Waardevolle materialen weggooien is zonde! Toch belandt elk jaar meer dan 1.000.000 kg aan oude groepenkasten op de Nederlandse afvalberg. En dat terwijl groepenkasten en verdelers verrassend vaak kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Installateurs spelen hierbij een belangrijke rol. Door ze niet weg te gooien, maar in te leveren in de Circolektra inzamelingsbakken bij een Oosterberg vestiging bijvoorbeeld.
De oude groepenkasten worden verzameld en ontmanteld, waarna de losse onderdelen weer hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Nog goede groepenkasten worden gereviseerd. Zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk hergebruiken dus. Een mooie manier van verduurzaming en minder belasting voor het milieu! Inmiddels kun je bovendien ook andere materialen inleveren.
“Met Circolektra zorgen we voor circulariteit en een betere veiligheid” - Kees Loppersum, Eaton
“Het mooie aan Circolektra is dat dit initiatief door de keten zelf is geïnitieerd”, vindt Kees Loppersum, Marketing Director Benelux Eaton. “Bovendien richt Circolektra zich echt op installateurs. Hier dragen wij graag een steentje aan bij.”
Kees: “Als het om circulariteit gaat streven we naar het hoogst haalbare. We willen niet alleen recyclen, maar het liefst ook aan de slag met reuse en refurbishing. We houden bij de toekomstige ontwikkeling van nieuwe producten rekening met circulariteit, door deze bijvoorbeeld waar mogelijk modulair te bouwen. Tegelijkertijd is veiligheid een belangrijk speerpunt. Circolektra zorgt ervoor dat de installaties centraal worden ingezameld. Zo wordt voorkomen dat oude installaties zomaar weer op de markt komen,waarbij de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Zeker met het oog op de energietransitie, waarbij er een steeds hogere belasting in de groepenkast ontstaat, is dit erg belangrijk. Het is mooi dat Oosterberg in dit proces investeert met inleverpunten in alle vestigingen. Zo maakt de groothandel het gemakkelijker voor installateurs om zich bezig te houden met circulariteit.”
“We willen kabels niet alleen inzamelen, maar ook hergebruiken” - Stefan van der Voort, WAGO
“Binnen WAGO zijn we op verschillende manieren bezig met duurzaamheid”, vertelt Stefan van der Voort, General Manager WAGO Nederland. “Vorig jaar introduceerden we een groen alternatief voor onze lasklemmen en daarna gingen we aan de slag met het verduurzamen van ons stekerbaar systeem WINSTA®. Het partnerschap met Circolektra is hierbij een logische vervolgstap, waarbij we ons richten op het inzamelen van kabels.”
“Circolektra richt zich helemaal op het inzamelen en hergebruiken van elektrische materialen”, vervolgt Stefan. “Hier dragen wij graag aan bij. En: we willen hier nog een stap verder in gaan. We zijn bezig een proces op te zetten om kabels niet alleen in te zamelen, maar ook zorgvuldig te kijken of deze hergebruikt kunnen worden. Indien de kwaliteit voldoende is, willen we gaan bekijken of we de kabels vervolgens een tweede leven kunnen geven en kunnen ze weer in de groothandel verkocht worden. Zo creëren we echt een cirkel! Daarbij kunnen we in het Circoreport monitoren hoeveel er wordt ingezameld, hergebruikt en welke impact dit heeft op het milieu. Daar draait het tenslotte om.”
“Wanneer installateurs oude verdelers inleveren, zorgen wij voor de rest“ - Eric Opmeer, Hager
“Hager wil graag stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid, maar dit is nog niet zo gemakkelijk”, vertelt Eric Opmeer, Teamleider Market Management Hager. “Circolektra vonden we direct een ontzettend leuk initiatief, mede omdat je hierbij samenwerkt met de hele keten. Deze problematiek kún je niet alleen oplossen.”
Eric vervolgt: “Binnen Hager kijken we hoe we naast recycling de volgende stap kunnen zetten richting reuse. Onze verdelers zitten vaak 30 jaar in een woning. Destijds was men nog helemaal niet bezig met circulariteit. Hierdoor zijn de verdelers niet zo gemakkelijk opnieuw te gebruiken. Door met Circolektra producten gereguleerd terug te halen, zetten we een mooie en leerzame stap. We zien nu wat er terugkomt, kunnen de producten uit elkaar halen en kijken wat erin zit, om vervolgens te besluiten wat we hiermee gaan doen: wat kunnen we recyclen en eventueel hergebruiken? Inzamelpunten zijn hierbij essentieel, het liefst op een locatie waar installateurs toch al komen. We vinden het dan ook geweldig dat inleveren nu bij alle Oosterberg-vestigingen mogelijk is. Wij zorgen vervolgens voor de rest.”
Naast groepenkasten kun je nog meer materialen inleveren in de inzamelbakken, namelijk:
Alle merken en alle modellen mogen ingeleverd worden.
Wil jij jouw steentje bijdrage aan verduurzaming? Lever dan jouw oude groepenkasten of andere materialen in bij de Oosterberg vestiging bij jou in de buurt.
Meer berichten over dit onderwerp vind je hieronder. Je kunt natuurlijk ook alle artikelen bekijken en zelf een selectie maken.