Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om sitenavigatie te verbeteren, sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen.
Terug naar overzicht
15/10/24
Rexel lanceert Carbon Tracker voor direct inzicht in CO2-impact
tips
duurzaamheid
Energietransitie
De Carbon Tracker is een door Rexel ontwikkelde tool die klanten direct inzicht geeft in de CO2-uitstoot van producten. Dit handige instrument is gebaseerd op betrouwbare gevalideerde data en komt tot stand via een door Bureau Veritas goedgekeurde methodiek. Met de tool kun jij precies zien wat de milieu-impact is van jouw inkopen. Binnenkort zelfs op project- en offerteniveau. David Molenaar, Business Development Manager bij Rexel, is zeer betrokken bij de totstandkoming van het unieke instrument en vertelt je er graag meer over.

Verplichte informatie milieu-impact

Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Om de beoogde klimaatdoelstellingen te behalen, gelden er steeds meer (internationale) regels. David: “Bedrijven worden hierdoor onder andere gedwongen om hun impact op mens en milieu inzichtelijk te maken. De CSRD bijvoorbeeld is een richtlijn van de Europese Unie die bedrijven verplicht om daarover gedetailleerde informatie te verstrekken. Vanaf dit jaar wordt dat stap voor stap voor steeds meer bedrijven verplicht.”

“Een groeiend aantal organisaties hanteert bovendien ESG-criteria*”, vervolgt David. “Deze criteria gelden voor bedrijven, financiële instellingen en beleggers. Ze vereisen inzicht in de milieu-impact van een bedrijf, waaronder de rapportage van zogenoemde Scope 1, 2 en 3** emissies. De CSRD ondersteunt dit bovendien door ook om deze gegevens te vragen. Scope 3 betreft de CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van alle producten die een bedrijf koopt, vervaardigt en verkoopt.”

Duurzaamheid aantonen

Voor bedrijven wordt het dus essentieel om hun milieu-impact inzichtelijk te hebben. David licht toe: “Dat geldt dus ook voor grote installateurs die op korte termijn aan de CSRD moeten voldoen en/of de ESG-criteria. Aan de andere kant is het ook belangrijk voor middelgrote installateurs die juist voor grote opdrachtgevers werken. Aantonen hoe jij duurzaam werk levert, wordt van groter belang om een opdracht te krijgen.”

Inzicht in CO2-impact

Bij die benodigde inzichtelijkheid gaat de Carbon Tracker enorm helpen. “In een overzichtelijk dashboard kunnen we installateurs laten zien wat de CO2-impact van hun inkopen is. Hierbij krijg je inzicht in de periode, productcategorie en fabrikant. Maar ook naar moment in de keten: productie, distributie, installatie, gebruik en end of life. De Carbon Tracker baseert zich op, en geeft inzicht in, de CO2-uitstoot gedurende de gehele levenscyclus van een product. Het gaat om inzicht geven. Je kunt als bedrijf bijvoorbeeld zien waar in het proces en bij welk product je grootste impact zit.”

Betrouwbare data, gevalideerd algoritme

Hoe krijgt Rexel toegang tot al deze CO2-gegevens van producten? David legt uit: “We halen de benodigde informatie uit zogenoemde Environmental Product Declarations (EPD’s). Deze milieuproductverklaringen zijn opgesteld door leveranciers, op basis van een levenscyclusanalyse (LCA). In zo’n document zijn de milieuprestaties van een product weergegeven, voor elke fase van de levenscyclus. Voor elektronische en HVAC-producten is er regelmatig een zogenoemd PEP-ecopassport beschikbaar. De ruwe data uit deze verklaringen krijgen we aangeleverd. Een algoritme maakt vervolgens de berekeningen voor de Carbon Tracker. Dit algoritme is goedgekeurd door Bureau Veritas. We hebben dan ook het hierbij horende certificaat ontvangen. Volledig gevalideerd dus.”

Doorontwikkelen: CO2-impact op project- en offerteniveau

Als er van producten nog geen EPD of PEP is, wordt er gebruikgemaakt van gevalideerde data uit het ETIM-classificatiemodel. Dit alles zorgt ervoor dat inmiddels voor 75% van de producten een CO2-footprint beschikbaar is in de Carbon Tracker. Dit wordt de komende tijd meer, want de database wordt continu verrijkt.

Daarnaast ligt de focus op doorontwikkeling en nieuwe mogelijkheden voor klanten. “Op zeer korte termijn kunnen we de CO2-impact op projectniveau laten zien. Dus als klant zie je per project wat de impact is. Daarnaast wordt het mogelijk om straks een ‘CO2-offerte’ te ontvangen, naast de normale offerte. Dit betekent dat je als klant bij elke aanbieding die je doet, je CO2-impact mee kunt sturen.” David is erg trots op de huidige tool en de potentie ervan. “Wat we nu hebben staan is echt uniek en zeer waardevol voor klanten. De mogelijkheden worden in de toekomst alleen maar groter.”

---

*ESG staat voor Environmental, Social and Governance. ESG-principes vinden hun oorsprong in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die zijn opgesteld door de VN. Deze ontwikkelingsdoelen staan bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s).

**Scope 1: Directe emissies afkomstig van bronnen die eigendom zijn van of beheerd worden door een bedrijf, zoals brandstofverbruik in eigen voertuigen en productieprocessen op eigen locaties.
Scope 2: Indirecte emissies afkomstig van de opwekking van ingekochte elektriciteit, stoom, warmte, en koeling die door het bedrijf worden verbruikt.
Scope 3: Andere indirecte emissies die voortkomen uit de waardeketen van het bedrijf, zoals emissies uit ingekochte goederen en diensten, transport en distributie, afvalverwerking, en het gebruik van verkochte producten.

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact op met
Sebastiaan Scheers
.